Novosti

Župan obišao tri nove nadstrešnice u Brezničkom Humu
17.12.2010. 11:35:52
Breznički Hum - Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, u pratnji načelnika općine Zorana Hegedića i direktorice Varaždinske agencije za marketing i promidžbu Štefice Španić, obišao je tri nove autobusne nadstrešnice u samom centru Brezničkog Humu.

Izvođač radova na postavljanju nadstrešnica bila je tvrtka Euromodul iz Rijeke. Pripremne radove i temelje financirala je Općina, a nadstrešnice u potpunosti Varaždinska županija.

Župan je izrazio zadovoljstvo postavljanim nadstrešnicama na autobusnim jer se time, kako je istaknuo, brojnim putnicima znatno poboljšavaju uvjeti čekanja autobusa, ali i sama sigurnost putnika.
- Projekt je kompleksan i podijeljen na više faza, no za našu je županiju od izuzetnog značaja jer je cijeli projekt direktno vezan za besplatni prijevoz osnovnoškolske i srednjoškolske djece, zahvaljujući kojem se znatno povećao broj putnika, pojasnio je župan.

Načelnik općine Zoran Hegedić istaknuo je kako je postavljanje ovih nadstrešnica od izuzetno važno za ovakvo malo mjesto jer značajno poboljšava uvjete brojnih putnika.

Inače, Varaždinska županija je 2007. godine započela projekt „Poboljšanje potporne cestovne infrastrukture – nadstrešnice za autobusna stajališta“. Ovaj projekt provodi Varaždinska agencija za marketing i promidžbu (VAMP), a direktorica VAMP-a istaknula je kako je u tijeku druga faza tog projekta, koja se privodi kraju.
- Do kraja godine bit će postavljene sve predviđene nadstrešnice. Riječ je o dvadeset nadstrešnica ukupne vrijednosti 346.269,00 kuna + PDV, dok se iduće godine planira postaviti novih dvadeset, istaknula je.

Varaždinska agencija za marketing i promidžbu izradila je 'Analizu zadovoljstva korisnika nadstrešnicama na autobusnim stajalištima Varaždinske županije' u kojem je uspoređivanjem podataka i izlaskom na teren utvrđeno da ukupan broj autobusnih stajališta u Varaždinskoj županiji iznosi 313. Primjerice, 2005. godine u Varaždinskoj županiji bilo je 219 autobusnih stajališta, odnosno u posljednjih 5 godina broj autobusnih stajališta povećao za preko 30%. Prema podacima AP d.d. Varaždin unutar Varaždinske županije, autobusni prijevoz koristi prosječno 15.000 osoba na dnevnoj razini.

Na godišnjoj razini ostvari se 5.475.500 putovanja autobusima. Kada pogledamo broj korisnika po jednom autobusnom stajalištu on iznosi prosječno 17.492 osoba po jednom stajalištu na godišnjoj razini.

Rezultati kvantitativne analize pokazuju da opremanje autobusnih stajališta signalizacijom i nadstrešnicom povećava sigurnost na cesti te smanjuje zdravstvene probleme korisnika autobusnih stajališta. Osim toga, kvantitativna i kvalitativna analiza su pokazale da je pokretanje projekta „Poboljšanje potporne cestovne infrastrukture - nadstrešnice za autobusna stajališta“ bilo nužno te da je nastavak projekta poželjan i potreban.

<< Natrag