Novosti

Varaždinska županija prva postavila orijentacijske planove za slijepe i slabovidne osobe
19.06.2014. 18:28:03
Kako bi se povećala pristupačnost i olakšala prostorna orijentacija u poslovnim i javnim građevinama slijepim i slabovidnim osobama, u Varaždinskoj se županiji provodi projekt „Vodič slabovidnih osoba i funkcionalni sustav taktilnih mapa za otvoreni prostor i orijentacijskih planova kretanja slabovidnih i slijepih osoba u Varaždinskoj županiji“.
 
Županijska palača u Varaždinu među prvim je javnim zgradama opremljenim orijentacijskim planovima za slijepe i slabovidne osobe u Republici Hrvatskoj, sukladno odredbama Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretnosti i Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.
 
Omogućio je to spomenuti projekt Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Varaždinske županije te Varaždinske agencije za marketing i promidžbu, kroz koji se postavljaju orijentacijski planovi u poslovne i javne objekte u Varaždinskoj županiji, a predstavljaju dvodimenzionalni prikaz tlocrta etaže građevine prilagođen slijepim i slabovidnim osobama uporabom kontrastnih boja i reljefnih elemenata – tekstura, simbola i brailleovog pisma kako bi se povećala pristupačnost i olakšala prostorna orijentacija u poslovnim i javnim građevinama slijepim i slabovidnim osobama.
 
- Varaždinska županija želi biti županija jednakih mogućnosti za sve svoje građane, a s obzirom da je Županijska palača srce županije i mjesto svih građana ove županije, kao i 215 slijepih i slabovidnih sugrađana, omogućili smo im je lakše kretanje i snalaženje do svakog službenika i dužnosnika u zgradi, rekao je prilikom predstavljanja rezultata prve faze projekta zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Kišić je naglasio kako je Varaždinska županija prva županijska ustanova u Hrvatskoj opremljena orijentacijskim planovima te je iskoristio priliku i pozvao druge javne ustanove da slijede ovaj primjer.
 
Predstavljanju orijentacijskih ploča nazočili su i predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije Davor Janjušević i tajnik Hrvatskog saveza slijepih Ivica Robić, koji je istaknuo kako je nemjerljiva vrijednost ovog projekta jer je ostvaren preduvjet za uključivanje slijepih u život zajednice kao njezinih ravnopravnih članova. – Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na ovom projektu u kojem smo zajednički surađivali i razvili proizvod mapa za slijepe osobe koje to sad i koriste te vjerujemo da će se ove mape brzo širiti diljem cijele Hrvatske, kazao je Robić.
 
- Varaždinska županija ima osviještenost za osobe s invaliditetom, u ovom slučaju za slijepe i slabovidne osobe i daje nam priliku da iskoristimo sve mogućnosti koje nam pruža sustav, a postavljene ploče samo su još jedan u nizu pokazatelja dobre suradnje Varaždinske županije i Udruge slijepih i daje nam mogućnost da budemo samostalni, istaknuo je predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije Davor Janjušević te zaključio kako je biti samostalan osnova svega.
 
Direktorica Varaždinske agencije za promidžbu i marketing Štefica Španić kazala je kako se potaknuti potrebama slijepih i slabovidnih osoba krenulo u ovaj hvalevrijedan projekt „Vodič slabovidnih osoba i funkcionalni sustav taktilnih mapa za otvoreni prostor i orijentacijskih planova kretanja slabovidnih i slijepih osoba u Varaždinskoj županiji“ koji se pokazao kao izvrstan primjer zajedničke suradnje Varaždinske županije, Udruge i Saveza slijepih te Agencije i Upravnog odjela na korist ljudima koji slabije vide. 

- Prva faza projekta trajala je 6 mjeseci za vrijeme koje su postavljena tri orijentacijska plana u prizemlje, prvi i drugi kat Županijske palače. Vrijednost prva faze projekta je 40 tisuća kuna, dok će u drugoj fazi biti postavljene vanjske taktilne trake koje će Županijsku palaču opremiti kako bi bila potpuno pristupačna slijepim i slabovidnim osobama, pojasnila je Španić.

<< Natrag